Pensia medie a crescut cu 6% în primul trimestru din 2022, luând în calcul și creșterea inflației. Numărul seniorilor care au primit indemnizația socială a sărit de 1,1 milioane

Pensia medie a crescut cu 6% în primul trimestru din 2022, luând în calcul și creșterea inflației. Numărul seniorilor care au primit indemnizația socială a sărit de 1,1 milioane
Publicat: 14/06/2022, 10:46
Actualizat: 14/06/2022, 10:54

Un pensionar român a câștigat, în medie, 1.846 lei în primul trimestru din 2022, dar peste 1,1 milioane de participanți la Pilonul 1 au încasat indemnizația socială – pensia minimă garantată – de 1.000 de lei. Pensia medie lunară a înregistrat o creștere de aproape 10%, în termeni nominali, în trimestrul I 2022 față de trimestrul precedent, iar în termeni reali, luând în considerare și creșterea inflației, avansul este de numai 6%, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică și date publicității marți.

Pensi medie lunară a înregistrat o creștere de 9,9% în trimestrul I 2022 față de trimestrul IV din 2021, când avansul fusese de doar 0,4% în comparație cu intervalul similar anterior.

Totuși, dacă este luată în calcul și creșterea prețurilor, avansul real este de 6% în primele luni din anul curent față de ultimele din cel trecut, când, conform datelor oficiale, pensia chiar scăzuse cu 2,4%.

Cum au evoluat numărul pensionarilor și veniturile lor

În trimestrul I 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5,02 milioane de persoane, în scădere cu 34.000 de persoane (aproximativ 0,7%) față de trimestrul precedent. Din total, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,61 milioane de persoane, în scădere cu 26.000 de persoane față de trimestrul precedent.

În acest interval, pensia medie lunară – determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 1.846 lei, în creștere cu 9,9% față de trimestrul precedent. Aici au fost luate în calcul sumele plătite pensionarilor de către CNPP, MapN, MAI, SRI, Ministerul Culturii ṣi Casa de Asigurări a Avocaților.

Potrivit INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.772 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – fără impozit ṣi contribuția de asigurări sociale de sănătate – şi câștigul salarial mediu net a fost de 54,4%, în creștere de la 50,9% în trimestrul precedent.

Totuși, pensia pe care a primit-o în mod real un pensionar – respectiv indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele prețurilor de consum – a fost cu 6% mai mare.

De la an la an, în trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 75.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 48.000 de persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 11,9% , respectiv cu 11,0%, în termeni nominali.

Topul județelor cu cele mai mari pensii

În trimestrul I din 2022, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,9% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (3,98 milioane – 79,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,3% (11.000, respectiv 103.000 persoane).

Un indicator importat privind evoluția sistemului de pensii publice îl reprezintă raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor, care a fost de 8 la 10 în acest trimestru, similar cu cel din trimestrul precedent. Totuși, e de remarcat faptul că acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial:

  • 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov
  • 14 la 10 în judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui
  • 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman

În plus, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, iar Hunedoara continuă să conducă în topul celor mai mari pensii medii.

Potrivit INS, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 943 de lei:

  • 1.407 lei în judeţul Botoṣani
  • 1.419 lei în judeṭul Giurgiu
  • 1.426 lei în judeṭul Vrancea
  • 2.084 lei în judeṭul Braṣov
  • 2.245 lei în Municipiul Bucureşti
  • 2.350 lei în judeṭul Hunedoara

Numărul celor cu pensie minimă garantată a crescut

Datele INS pe primul trimestru din 2022 arată că numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială) a fost de 1,16 milioane de persoane, cu aproape un sfert de milion de persoane (243.200) mai mult decât în trimestru precedent (922.000).

Din total:

  • 1,02 milioane de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,2% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 132.300 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,2% din totalul acestora;
  • 6.500 persoane din sistemul militar, reprezentând 3,4% din totalul acestei categorii.

Din 1 ianuarie 2022, indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei, în creștere cu 200 de lei față de cuantumul anterior.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Filmul care rupe netul. Netflix dă lovitura cu un thriler profund
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii